Silopi Termik Santrali kimin?
Silopi Termik Santrali, Ciner Enerji (%85) ve GSD Holding (%15) ortaklığı tarafından işletilmekte olup, Silopi Elektrik Üretim A.Ş.’ye aittir. 405 MWe kurulu gücüyle Türkiye’nin 58., Şırnak’ın ise en büyük santrali olup işletmeciliğini yapmaktadır.
Silopi hangi enerji kaynağı?
Silopi Elektrik, işlettiği asfaltit sahasından elektrik üretimi için ana yakıtı temin etmektedir. Silopi santralinde ana yakıt olarak kullanılan asfaltitin kalorifik değeri 5.500-5’tir.
Silopi santrali ne ile çalışır?
Madenden elde edilen asfaltit, santralde ana yakıt olarak kullanılacak. Tüm projenin bölgeye 450 milyon ABD doları yatırım içermesi planlanıyor. Şimdiye kadar 150 milyon ABD doları yatırım yapıldı ve toplam 500 kişi istihdam edildi.
Silopi nerede üretiliyor?
Silopi (Rûdaw) – Şırnak’ın Silopi ilçesinde 2014 yılından bu yana yer fıstığı yetiştiriliyor.
Şırnak enerji kimin?
Şırnak Enerji A.Ş. sahibi İsmail İlçi, Valimiz Dr. Osman Varol’u makamında ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
Türkiye’nin en büyük termik santrali nerede?
Türkiye’nin Milli Enerji Üretim Tesisi olan Yatağan Termik Santrali, Muğla ilinin 26 km kuzeyinde, Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta yer almakta olup 1.163 kapasitelidir.
Silopi’de ne çıkar?
Ülkemizde bilinen en önemli asfaltit yatakları Şırnak ilinin Merkez ve Silopi ilçelerinde bulunmaktadır. Şu anda Silopi’de asfaltitin yakıt olarak kullanıldığı bir termik santral inşa edilmektedir.
Asfaltit rezervi en çok nerededir?
Türkiye’deki en önemli iki asfaltit yatağı Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Bu filo şeklindeki sahalardan biri Şırnak’ın güneyinde, ikincisi ise Silopi’nin kuzeydoğusunda yer almaktadır.
Silopi’de doğalgaz var mı?
İlimiz Silopi İlçesi Kavallı Köyü’nde bulunan RMS-A (Doğal Gaz Basınç Düşürme) İstasyonu’nu ziyaret eden Valimiz Ali Hamza Pehlivan, meşale yakarak Botaş ve Akmercan iş birliğiyle Silopi ilçemize doğal gaz arzını başlattı. Tesisat ve abonelik işlemleri tamamlanan hanelere doğal gaz arzı başladı.
Silopi hangi ilden ayrıldı?
1931 yılında belediye olarak Cizre’ye bağlanan Silopi, 1960 yılında Mardin’in ilçesi olarak idari bölünüşüne katılmıştır. 18 Mayıs 1990 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 20522 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 Mayıs 1990 tarihinde Şırnak ilinin yeni sınırlarına bağlanmıştır.
Termik santral günde kaç ton kömür yakar?
2.b Yatağan Termik Santrali Kullanılan kömür ortalama %4 toplam kükürt içerir. Yanabilir kükürt oranı %2,7’dir. Üç ünitenin toplam kömür tüketimi 6’dır.
Asfaltit madeni Türkiye’de nerede çıkarılır?
Türkiye’de asfaltit yatakları, her ikisi de TKİ kontrolünde olan Şırnak ve Silopi havzalarında (Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde) damarlar halinde bulunmaktadır. Toplam rezerv 82 milyon ton ile sınırlıdır.
Silopinin neyi meşhur?
SilopiYeşiltepe TepesiNuh Nebi Camii ve Medresesi.Şerif Camii.Mart Şumuni Kilisesi.Dedeler Köyü Kilisesi.Han HarabeleriTellioğlu KasrıSüleyman Ağa KasrıDiğer yazılar…
Silopi’de hangi aşiret var?
Sperti aşireti Hacı-Beyran Konfederasyonu’nun bir parçasıdır. Bu aşiret üstü yapıda; Şırnak, Silopi, Guyis, Gites, Hewéris, Berwars ve Spertili vardır. Bu konfederasyonun başı, yani liderliği Şırnak halkı tarafından sağlanır. ve aralarında Mala Axaye Sor başı çeker.
Silopi Termik Santrali ne zaman kuruldu?
Silopi Termik Santrali Projesi için CMEC firmasıyla imzalanan sözleşme 2006 yılında yürürlüğe girmiş olup, projenin inşaat ve montaj çalışmaları 2008 yılında tamamlanmıştır. Mayıs 2009’da E.T.K.B., Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nden santralin ön kabulünü almış ve santral ticari işletmeye girmiştir.
Çayırhan Termik Santrali kime ait?
Çayırhan Termik Santrali. Santralin işletme hakları E.Ü. ALS’ye aittir. Park Termik Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye devredilmiştir. Çayırhan Termik Santrali, Nallıhan ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup Beypazarı’na 23 km uzaklıktadır.
Asfaltit en çok nerede çıkarılır?
Ülkemizde bilinen en önemli asfaltit yatakları Şırnak ilinin Merkez ve Silopi ilçelerinde bulunmaktadır. Şu anda Silopi’de asfaltitin yakıt olarak kullanıldığı bir termik santral inşa edilmektedir.
Kangal Termik Santrali kime satıldı?
Şirket, santrali satın alma ihalesini 985 milyon dolarlık teklifle kazandı. 14 Ağustos 2013’te Anadolu Birlik Holding’in iştiraki olan Konya Şeker kuruldu. Santrali Kangal Termik Santrali Tarafından Elektrik Üretimi A.Ş. devraldı. Kangal Termik Santrali’nin hisselerinin %100’ü Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye aittir.
Ambarlı termik santrali ne ile çalışır?
Santral tam kapasite çalıştığında günde 14 milyon kilovatsaat, yılda ise 4 ila 4,5 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretebiliyor. İpraş, Ataş ve Aliağa rafinerilerinden gelen fuel oil ile çalışıyor.