Araba kelimesinin kökü nedir?
Orta Türkçe araba kelimesinden türemiştir ve “at arabası” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Hotanca “rraha” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Avestanca raθa- kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, “iki tekerlekli araba” anlamına gelen Sanskritçe rátha- kelimesiyle ilişkilidir.
Taşıtların kökü nedir?
“Araç” kelimesinin kökü “taşımak”tır. Taşımak, bir şeyi başka bir yere getirmek, iletmek veya teslim etmek anlamına gelir.
Kelimenin kökeni nedir?
Bir kelimenin en eski, orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilime (“etimoloji”) atıfta bulunmaz, aynı zamanda bir kelimenin kökeni hakkında bilgi anlamına gelir ve bu bağlamda “kelime kökü” anlamına da gelir.
Vasita Türkçe mi?
Arapça wsṭ kökünden gelen wāsiṭa(t) واسِطة “arada bir şey, aracı, araç” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.
Araç kelimesi türemiş mi?
Türkçe, Ara kelimesinden, Bkz. Orta Makale.
Araba eki nedir?
Enstrümantal ek veya enstrümantal ek, kelimeyle birlikte yazılan “ile” edatının biçimidir. Kelimelerin enstrümantal biçimini belirtir. Ünsüzle biten kelimelere -le olarak eklenir. Ünlüyle biten kelimelere eklendiğinde -yle olur.
Taşıt türemiş kelime midir?
Araç – Nişanyan Sözlük. Türkçedeki taş- fiilinden türemiştir ve Yeni Türkçede +Ut ekiyle biter.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Taşıt isim kökü mü fiil kökü mü?
Türkçedeki taş- fiilinden türemiştir ve +Ut ekiyle biter.
Aferin hangi dilde?
Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden türemiştir. Bu kelime aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir.
Kelime Arapça mı?
Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, söz” anlamına gelir.
Tekerlek türemiş mi?
Wheel – Nişanyan Sözlüğü. “Çember” anlamına gelen Eski Türkçe “tegrek” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı karşılığı olmayan *tegir- “dönmek” biçiminden, Türkçe eki +(g)Ak ile türemiştir.
Ziyade ne?
Arapça’da çok, pek çok anlamına gelen bir kelime.
Kâtip ne demek TDK?
Kâtip, yazar, yazıcı, katip, usta yazıcı.
yekuna ne demek?
(ﻳﻜﻮﻥ) I. (Arch. kevn > yekūnu “olur” yekūn’den) Toplama işleminin sonucu, toplam. ѻ Sonunda: Sonunda: Tebeşirle felaketin son çizgisini çiziyor / Alevler içinde bir ev, üst katta bir parti (Necip F. Kısakürek).
Araba nasıl bir kelimedir?
“Araba” kelimesi tarih boyunca çeşitli anlamlarda kullanılmıştır. Geleneksel olarak hayvan gücüyle çekilen araçları ifade eden bu terim, artık motorlu araçları da kapsayan genel bir terime dönüşmüştür. Günlük Türkçede, otomobil yerine genellikle “araba” kelimesi tercih edilir.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Araba kelimesi nasıl oluşmuştur?
Kelimenin kökeni: “Araba” kelimesi ilk olarak Codex Cumanicus’ta geçmektedir. Sakaca rraha (atlı araba) ses gelişimi, Zendi raθa ile ilişkilidir, Sanskritçe rátha (atlı araba), Arapça arrādat (عرّادة) (iki tekerlekli araba) ile ilişkilidir, Latince raeda (dört tekerlekli araba) ile ilişkilidir.
Araba basit mi türemiş mi?
Araba-cı (türetme eki var)