Kanunun 13. maddesi nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13. maddesinde şu hüküm yer almaktadır: “(1) Ciddi ve yakın bir tehlike ile karşı karşıya bulunan çalışanlar, işyeri yönetim kuruluna, yönetim kurulu bulunmayan işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun incelenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilirler.
4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, iş sözleşmesiyle işverenler ile işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı İş Kanunu 14. maddesi nedir?
Madde 14’te “İşveren, iş sözleşmesi devam ettiği sürece işçinin işe başladığı tarihten itibaren geçen her tam yıl için işçiye otuz günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödemek zorundadır” hükmü yer almakta olup, yıl, takvim yılını ifade etmektedir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş Kanunu’na göre temel çalışan hakları dört kategoride toplanabilir: Çalışanın emeğinin karşılığında ücret alma hakkı Eşit muamele hakkı İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı Tazminat ve diğer haklar hakkı23 Ekim 2024
4857 sayılı İş Kanunu 13. maddesi nedir?
Kısmi süreli ve tam süreli iş sözleşmesi Madde 13 – İşçinin normal haftalık çalışma saatinin, tam süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan emsal işçiye göre önemli ölçüde az olduğu tespit edilirse sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesi sayılır.
TCK 13 madde nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 13. maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya yurt dışında bulunan yabancılar tarafından işlenen bazı suçlar, Türkiye ile ilgisi olmasa bile Türkiye’de Türk kanunlarına göre kovuşturulabilir.
4857’ye tabi olanlar kimler?
Bu Kanun, 4 üncü maddede yazılı olanlar hariç olmak üzere bütün işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın işverenlere, işveren vekillerine ve bu işyerlerinin çalışanlarına uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddeye göre yayımı tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi, işveren açısından haklı fesih nedenlerini; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç başlık altında düzenlemektedir.
Bir işçinin yasal hakları nelerdir?
4/1a işçisinin hakları şunlardır: İşe iade hakkı, kıdem tazminatı hakkı, ihbar tazminatı hakkı, ücret hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, yıllık izin ücreti hakkı, haftalık izin hakkı, UGBT hakkı, ayrımcılık tazminatı hakkı, sendika tazminatı, işsizlik ödeneği hakkı.
En yüksek tazminat ne kadar 2024?
Kıdem tazminatı tavanı 35.058,58 TL (-) olarak belirlendi. Bu dönem için geçerli memur maaş katsayıları Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın 05.01.2024 tarih ve 27998389-010-06-02-2774790 sayılı genelgesiyle ilan edildi.
Aynı işyerinde 10 yıl çalışan istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?
Kıdem tazminatı düzenlemelerine göre, iş ilişkisini kendi isteğiyle sona erdiren (istifa eden) bir çalışan genellikle kıdem tazminatına hak kazanmaz. Çalışma saatleri belirli bir süreyi aşsa bile bu genel uygulamayı değiştirmez.
4857 sayılı İş Kanunu 15. maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 15. maddesi çerçevesinde taraflar iş sözleşmesine deneme süresi koyup koymamakta serbesttirler. İş sözleşmesinin belirli süreli veya belirsiz süreli olması fark etmeksizin sözleşmeye deneme süresi konulması engel teşkil etmez. İş sözleşmesinin türü ne olursa olsun deneme süresi konulabilir.
2024 İşçi Hakları Nelerdir?
Çalışanın ücret ve maaş hakkı… Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı… Çalışanın mola hakkı… Çalışanın sosyal güvenlik primlerinin tam ödenmesi hakkı… Çalışanın eşitlik (ayrımcılık tazminatı) hakkı… Çalışanın haftalık izin hakkı… Çalışanın ücretli yıllık izin hakkı… Çalışanın ulusal bayram ve genel tatil hakkıDaha fazla makale…
İşveren işçiye hangi durumlarda dava açabilir?
Çalışan, işyerinde işverenin araç ve gereçlerine ihmali ile zarar vermişse; işveren, çalışandan bunun için tazminat talep edebilir. Ya da çalışanın işverenin parasını zimmetine geçirmesi veya işverenin güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi halinde, işveren çalışana karşı dava açabilir.
Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?
İşten kendi isteğiyle ayrılan çalışanların hakları Bir çalışan işinden kendi isteğiyle ve haklı bir sebep olmaksızın ayrılırsa kıdem tazminatı almaya hak kazanmaz. Fesih belirtilen süre içinde yapılmazsa kıdem tazminatı ödenmez. Ayrıca çalışana fazla mesai primi veya diğer ücretler ödenmez.
5510 Sayılı Kanunun 13. maddesi nedir?
Nitekim 5510 sayılı Kanun’un 13. maddesinde iş kazası şu şekilde tanımlanmıştır: “Sigortalıyı, hemen veya sonradan bedensel veya ruhsal bakımdan engelli duruma düşüren olay” olarak tanımlanmıştır. Sonuç; İlgili kişi sigortalı ise, meydana gelen olay iş kazasının yasal tanımına uymaktadır ve nedensellik bağı varsa iş kazasıdır.
13/1 madde nedir?
Madde 13 – (1) Yurt dışında vatandaş veya yabancı tarafından işlenen aşağıdaki suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır: a) II. Kitabın I. Kısmında yer alan suçlar. b) II. Kitabın IV. Kısmının III, IV, F, VI, VII ve VIII. bölümlerinde yer alan suçlar.
2547 sayılı kanunun 13 B 4 maddesi nedir?
Üçüncü maddenin dördüncü fıkrası – Türkiye Cumhuriyeti ve bağlı topluluklardaki yükseköğretim kurumlarından resmî davet alan öğretim elemanlarına, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ve Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile en fazla 3 yıla kadar ücretli izin verilebilir, her türlü yasal hakları saklıdır.
İş kanunu 31 madde nedir?
4857 sayılı İş Kanununun 31 inci maddesine göre manevra veya muvazzaf askerlik hizmeti dışındaki bir sebeple çağrılan veya kanundan doğan bir iş yükümlülüğü nedeniyle iş yerinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi, iş ilişkisinin sona erdiği tarihten itibaren iki ay sonra işveren tarafından feshedilebilir sayılır.