Yetki ve salahiyet ne demek?
Yetkisiz, yetkisiz. I. Yetkisizlik, yetkisizlik: “Mahkeme yetkisizlik kararı verdi.”
Salahiyeti açısından ne demek?
“Otorite” kelimesinin asıl anlamı otorite iken, “otoriteye ilişkin” denildiğinde anlam değişmektedir. “Otoriteye ilişkin” bir konunun “iyiliği, gidişatı” anlamına gelmektedir.
Dava salahiyeti ne demek?
Yargı yetkisi: Bir davanın veya uyuşmazlığın nerede görüleceğini belirten kural; Yetki; Genel yargı yetkisi, davalının ikametgahıdır.
Salahiyet vermek nedir?
Yetki vermek, yetkilendirmek, haklı çıkarmak.
Salahiyet sahibi olmak ne demek?
[1] İnsanları bir konu hakkında bilgi edinmeleri konusunda yönlendirmek.
Yetki sahibi olmak ne demek?
“Yetkili” ne anlama geliyor? Bir yetkili, bir devlet kurumunun veya özel bir şirketin tüm departmanlarından sorumlu olan kişidir. Soru, sorumlu yönetici olarak kimin görevde olduğu, mali ve idari konularda karar alma yetkisine sahip olanın kim olduğu ve bunları kimin uygulayabileceği şeklinde cevaplanabilir.
Yetkinin anlamı nedir?
Yetki, kanuna uygun olarak yasal bir karar alma yetkisidir. Başka bir deyişle, yetki, hangi idari makamların veya organların idari kararlar veya işlemler alabileceğini veya yürütebileceğini ifade eder.
Mutebere ne demek?
Muteber kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Muteber” kelimesi Arapçada “geçerli, kabul görmüş, saygı duyulan” anlamına gelir. Muteber Türkçede bir şeyin kabul görmüş, saygı duyulan veya güvenilir olduğu anlamına gelir.
Ehemniyet ne demek?
Önem kelimesi önem anlamına gelir. Bir diğer anlamı da önemli, ki bu da önem ile eş anlamlıdır. Önem kelimesi bir durumun veya kişinin önemini tanımlamak için kullanılır. Önemli olmak, dikkat çekici, değerli ve kıymetli olmak anlamına gelir.
Dava edilen kişiye ne denir?
Mahkemenin şubesine göre değişse de, davada genellikle iki taraf vardır, davacı ve davalı. Açılan bir davada, dava eden tarafa davacı, dava edilen tarafa ise davalı denir.
Dava yetkisi ne demek?
(1) Dava açma hakkı, başvurunun sonucuna ilişkin bir karar alma yetkisidir. Bu yetki, kanun istisnalar öngörmediği sürece maddi hukukun yetkisi tarafından yönetilir. Bu madde, davayı kovuşturma yetkisini düzenler.
Reyini beyan etmek ne demek?
bb- Kanunen gerekli olmasa bile, davanın taraflarından herhangi biri veya üçüncü bir kişi önünde görüşünü (görüşünü) ifade etmek. Bu, kanunen gerekli olmasa bile, hâkimin kararını açıklamış olması anlamına gelir.
2559 Sayılı Kanun Nedir?
Polis Görev ve Yetkileri Kanunu (PVSK), 4 Temmuz 1934’te kabul edilen ve 14 Temmuz 1934’te Resmi Gazete’de yayınlanan 2559 sayılı kanundur. Amacı; “Polis, kamu düzenini, kişilerin güvenliğini, tasarruflarını ve evlerinin masumiyetini korur. İnsanların iffetini, canını ve malını korur ve kamu huzurunu sağlar.”
Pvsk 6 madde nedir?
Girişimcilere beş yüz milyon Türk Lirasından bir milyar Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Bu maddede öngörülen idari para cezaları belediye sınırları içinde Belediye Encümeni, belediye sınırları dışında ise İl Daimi Encümeni tarafından verilir.
Pvsk madde 17 nedir?
Madde 17 – A) Kolluk kuvvetlerinin kanun ve usul dairesinde verdiği emir ve aldığı tedbirlere uymayanlar, B) Görevini yapması sırasında kolluk kuvvetlerine direnen veya görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir ve şiddet kullanarak direnen ve yakalanmadıkça görevine devam etmesi yasaklananlar, (…
Yetki ne demek sosyal bilgiler?
İdare adına hareket eden görevlilerin bulundukları pozisyona bağlı olarak kullandıkları güç ve yetkiye yetki denir.
Yetki ve sorumluluk ne demektir?
Yetki, karar alma veya başkalarına emir verme gücü olarak tanımlanabilir. Sorumluluk, iş ile ilgili görevleri yerine getirme zorunluluğudur. Yetki ve sorumluluğun organizasyonel süreç boyunca eşit olması önemlidir. Aksi takdirde yetkisiz veya sorumsuz görevliler ortaya çıkabilir.
Görev ve yetki ne demek?
Görev, bir davanın konusuna göre hangi mahkemede görüleceğini belirleyen bir usul kuralı iken; yetki, yargı çevresinde görülecek davanın hangi coğrafi alanlarla sınırlı olduğunu düzenleyen usul kuralıdır.
Yetki vermek ne demek?
Yetkilendirme, bir otorite tarafından bir kuruma veya kişiye verilen haklara denir. Bu kelime birçok kalıplaşmış ifade ve deyimde yer alır. Örnekler: 1 – Yetkili servis 2 – Yetkili bayi 3 – Yetkinin kötüye kullanılması 4 – Yetkilendirme 5 – Yetki eksikliğinden kaynaklanan karar.