Esirgemek Türkçe mi?
TDK sözlüğüne göre “Sirgemek” kelimesinin iki farklı anlamı vardır. Esirgemek kelimesinin kökeni Türkçe dilindedir.
Kelimenin kökeni nedir?
Bir kelimenin en eski, orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilime (“etimoloji”) atıfta bulunmaz, aynı zamanda bir kelimenin kökeni hakkında bilgi anlamına gelir ve bu bağlamda “kelime kökü” anlamına da gelir.
Esir kelimesi Türkçe mi?
Arapça ˀasīr أسير “tutuklu” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve ˀsr kökünden gelir. Bu kelime Aramice/Süryanice āsīr אָסִיר kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve aynı anlamına gelir. Bu kelime aynı anlamına gelen Akadca asīru kelimesiyle ilişkilidir.
Konuk kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe misafir “1. “Geceleyen kişi, misafir, 2. İkamet edilen yer, gidilecek yer” sözcüklerinden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe “+Uk” ekiyle biten Eski Türkçe “kon-” fiilinden türemiştir.
Esirgeme ne demek TDK?
“Esirgemek” kelimesinin ilk anlamı olumlu, ikinci anlamı olumsuzdur. Birini çeşitli tehlikelerden korumak ve güvenliğini sağlamak gölgeleme olarak adlandırılır.
Hançer Türkçe mi?
Arapça kökenli bir kelime olan hancer (hıncer, hıncir, çoğulu hanâcir), yaklaşık 30–35 cm uzunluğundadır. Uzun, kavisli, sivri, tek veya çift ağızlı bir uca sahip bir bıçak türüdür ve eğriliğiyle düz ve çift ağızlı hançerlerden ayrılır. Bıçak uzunluğu 45 santimetreden fazla olan kılıçlar kısa kılıç olarak kabul edilir.
Efendi dilimize hangi dil?
“Efendi” kelimesi buna iyi bir örnektir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçukluları döneminde Bizans Yunancasından Türkçeye geçmiştir.
Kelime Arapça mı?
Etimoloji. Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen, söz” anlamına gelir.
Aferin hangi dilde?
Aferin – Nisanyan Sözlük. Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir.
Esir diğer adı nedir?
“Tutsak” kelimesi şu anlamlara gelebilir: savaş esiri, kölelik.
Er Türkçe kökenli mi?
Kökeni. Eski Türkçeden gelen “o” kelimesi, “adam, kişi” kelimesinden türemiştir.
Mecbur Türkçe bir kelime mi?
mecbur – Nişanyan Sözlüğü. Arapça cbr kökünden gelen Macbūr, “1. (kemikleri) kaynaştırmış, 2. zorla yapıştırmış veya bir araya getirmiş” anlamına gelir; “zorla” kelimesinden alınmıştır.
Eski dilde konak ne demek?
Villa – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe Konak “1. “Gece kalan kişi, misafir, 2. Konaklama yeri, varış yeri” sözcüklerinden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe kon- “durmak, sokakta gecelemek” fiilinden türemiştir ve Türkçe +(g)Ak ekiyle bitmiştir.
Oğlum kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçede “çocuk” anlamına gelen “oġul” kelimesinden türemiştir.
Akraba kelimesinin kökü nedir?
Aynı temel özellikleri paylaşan diller, hayvanlar veya bitkilerden oluşan bir topluluk veya bir aile.” Aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır. “gerçekler” olarak açıklanmaktadır. “Göreceli” kelimesi, “karib (yakın)” kökünün çoğul hali olan Arapça “akriba” kelimesinden gelir.
Yaver Türkçe mi?
Farsça yārvar یارور veya yāvar یاور “yardımcı” kelimesinden türemiş bir kelimedir.
Sevgi Türkçe kökenli mi?
Aşk – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “sevgü” kelimesi “muhabbet” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Türkçe +gU son ekiyle Eski Türkçe sev- fiilinden türemiştir.
Hasebiyle Türkçe mi?
Hasebiyle kelimesi Osmanlıca kökenli bir kelime olmakla birlikte Türkçe’de de önemli kelimelerden biridir.
Hoş Türkçe mi?
hoş – Nişanyan Sözlüğü. Farsça ve Orta Farsça χʷoş veya χoş خوش “güzel, hoş, hoş” kelimesinden türemiş olabilir. Bu kelime Farsça ve Orta Farsça χoşnūd “memnun” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Manisa Neleri Ile Ünlü